8 Tips BETUL Simpan Makanan Dalam Peti Ais Untuk Elak Keracunan. No 4 Tu Ramai Yang CUAI

8 Tips BETUL Simpan Makanan Dalam Peti Ais Untuk Elak Keracunan. No 4 Tu Ramai Yang CUAI…

Ramai terkena cirit birit tanpa ketahui sebabnya. Sebelum salahkan sesiapa, jom baca tips simpan makanan dalam peti ais. Ramai tak tahu lagi ni.. Kongsikan.. Tips dari Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

8 Tips BETUL Simpan Makanan Dalam Peti Ais Untuk Elak Keracunan. No #4 Ramai Yang CUAI | Khalifah Mail Online – SELAIN pengendalian bahan makanan di dapur , cara penyimpanan mestilah betul untuk memastikan hidangan masuk ke dalam perut kita dalam keadaan bersih dan selamat.

Jom check cara penyimpanan makanan yang betul jadi tak adalah kes anda rasa diserang cirit birit tiba-tiba tanpa difahami apa puncanya..

Loading...

BERKAITAN: Jangan Basuh Telur Lepas Beli. Ini PUNCANYA Yang Ramai TAK TAHU

1. Bahan makanan kering perlukan bekas kedap udara.

2. Bila dah siap-siap potong – basuh – simpan nak masak pun senang kan?

3. Kalau jenis pelupa elok catit tarikh makanan dimasukkan sekali.

Loading...

4. Makanan yang dimasukkan ke dalam peti sejuk selepas dimasak mesti dikeluarkan selepas 3 hari.

5. Ini untuk mengelakkan pencemaran bahan kimia pada makanan.

6. Makanan tin yang telah dibuka dan disimpan dalam peti sejuk akan mencetuskan tindakbalas kimia dan menyebabkan makanan menjadi rosak.

Loading...

7. Sebelum beli makanan pastikan tin tak karat, kemek dan belum melepasi tarikh luput.

8. Rajin-rajinlah bersihkan peti ais dan periksa sama ada makanan di dalamnya sudah boleh dikeluarkan.

SUMBER: Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

LEBIH TIPS UNTUK ANDA…

Kajian Terbaru Mendapati Wanita Yg MEWARNAKAN RAMBUT Paling Berisiko Utk..MENGEJUTKAN !!!

Penemuan terbaru apabila seorang Profesor telah menyimpulkan bahawa wanita yang telah mewarnakan rambut mereka telah terdedah dengan RISIKO….MENGEJUTKAN !!! Share utk kwn2 yg mewarnakan rambut. WAJIB TAHU.

Kajian Terbaru Mendapati Wanita Yg MEWARNAKAN RAMBUT Paling Berisiko Utk..MENGEJUTKAN !!!| Penaviral – MEWARNAKAN rambut tidak sepatutnya dilakukan lebih dari enam kali setahun bagi mengelakkan kanser, dakwa seorang pakar bedah.

KENYATAAN DARI PAKAR BEDAH PAYUDARA
Pakar bedah payudara dari Hospital Princess Grace di London, Profesor Kefah Mokbel mendakwa wanita yang mewarnakan rambut berdepan 14 peratus lebih risiko untuk mendapat kanser payudara. Dia menasihatkan wanita yang suka mewarnakan rambut mengelak daripada menggunakan pewarna sintetik, sebaliknya memilih bahan-bahan semulajadi seperti inai atau buah bunga mawar.

Close
PENEMUAN MEWARNA RAMBUT MENYUMBANG RISIKO KANSER PAYUDARA
Kajian Prof Mokbel menyimpulkan: “Walaupun tugas lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan hasil kami, penemuan kami menunjukkan bahawa pendedahan kepada pewarna rambut dapat menyumbang kepada risiko kanser payudara.” Dia kemudian menulis di Twitter: “Wanita dinasihatkan untuk mengurangkan pendedahan kepada pewarna sintetik rambut dua hingga enam kali setahun dan menjalani pemeriksaan payudara secara tetap dari usia 40 tahun. “Memilih pewarna rambut yang mengandungi kepekatan minimum amina aromatik seperti PPD (kurang dari 2 peratus) adalah lebih baik.

“Penyelidikan lanjut diperlukan untuk menjelaskan hubungan antara pewarna rambut dan risiko kanser payudara dalam usaha memberikan maklumat yang lebih baik kepada wanita. “Adalah wajar untuk menganggap pewarna rambut yang terdiri daripada ramuan herba semulajadi adalah selamat,” katanya.

Sumber: Terengganu Times

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *