Petua Mudah Hapuskan Anai – Anai Di Rumah Tanpa Perlu Guna Racun! Cuba dan Lihat Sendiri, Pasti Teruja!…

Petua Mudah Hapuskan Anai – Anai Di Rumah Tanpa Perlu Guna Racun! Cuba dan Lihat Sendiri, Pasti Teruja!…


Petua Menghalau Anai-anai

1. Garam Dapur

Taburkan saja garam di sarang anai-anai, tetapi cara ini kurang efektif dan kurang berkesan kerana garam hanya berada permukaan saja.

Supaya lebih berkesan, campur garam dengan air dan tembakau. Biarkan semalaman dan sembur di kawasan yang mempunyai sarang anai-anai.

2. Air Kapur sirih

Loading...

Kapur bersifat panas dan ia sangat tidak disukai kerana anai-anai memiliki kulit nipis dan lembut . Kapur juga mampu membakar kulit anai-anai.

Jadi anda boleh menggunakan air kapur untuk menghapuskan sarang anai-anai. Caranya, sembur air kapur ke atas permukaan kayu yang diserang anai-anai atau juga boleh siram terus ke sarangnya.

3. Air Cucian Beras

Manfaatkan air basuhan beras yang pertama untuk mengusir anai-anai. Siramkan sahaja air basuhan beras ke atas sarang anai-anai.

4. Minyak Tanah

Kebiasaannya minyak tanah digunakan untuk membakar tetapi ia juga boleh digunakan untuk mengusir anai-anai dari rumah.

Loading...

Anda cuma perlu semburkan minyak tanah di atas permukaan kayu yang telah di serang anai-anai atau semburkan di sarang-sarang anai-anai. Namun bau minyak tanah agak kuat jadi tidak sesuai kalau di sembur di dalam rumah. Agar lebih berkesan, tambahkan minyak serai dengan campuran minyak tanah.

5. Tembakau

Tembakau berkesan dalam menghalau anai-anai. Caranya hanya perlu campurkan tembakau dengan air dan biarkan semalaman. Kemudian, semburkan air campuran tembakau itu pada kayu yang diserang anai-anai atau juga ke atas sarangnya.

Selamat Mencuba!

LEBIH INFO UNTUK ANDA…

Loading...

KUALA LUMPUR: Pemilik yang memajak kereta kepada pihak ketiga tanpa persetujuan bank boleh didenda atau dipenjarakan, kata menteri dalam negeri.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, tindakan memajak dan menyerahkan kereta kepada pihak ketiga untuk mendapatkan wang bagi membayar pinjaman, melanggar Akta Sewa Beli 1967

“Kes-kes sambung bayar dan juga pajakan kereta sebenarnya melanggar peruntukan Akta Sewa Beli yang mana ia di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan,” katanya menerusi jawapan bertulis di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan lisan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) yang memintanya menjelaskan skim penipuan sambung bayar kenderaan.

Jika pemilik asal didapati bersalah menjual kenderaan ketika perjanjian sewa beli masih berkuatkuasa, mereka boleh didenda sehingga RM30,000 atau penjara 3 tahun atau kedua-duanya di bawah Seksyen 38 Akta Sewa Beli 1967.

Zahid berkata, Kementerian Dalam Negeri tahu mengenai kes sambung bayar dan pajakan kereta membabitkan pemilik tidak berkemampuan membayar ansuran bulanan kepada bank.

“Masalah berlaku apabila kereta yang dijual secara sambung bayar atau pajakan ini tidak dibayar sewa bulanan kepada bank, sekaligus menyebabkan penama kenderaan disenarai hitam.

“Kes-kes ini tidak boleh dikategorikan sebagai kes curi kereta kerana tidak memenuhi elemen kesalahan mencuri seperti dikatakan dalam Seksyen 378 Kanun Keseksaan.

“Namun, dalam siasatan dijalankan polis, jika terdapat unsur penipuan, polis akan siasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya

Sumber: FMT

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *