RAMAI SUAMI TAK TAHU DAN ABAIKAN! Pahala Yang Paling Besar Seorang Suami Adalah Nafkah Yang Berikan Kepada Isteri Mereka…

RAMAI SUAMI TAK TAHU DAN ABAIKAN! Pahala Yang Paling Besar Seorang Suami Adalah Nafkah Yang Berikan Kepada Isteri Mereka…

 “Satu dinar yang engkau belanjakan untuk perang di jalan Allah SWT dan satu dinar yang engkau belanjakan untuk istrimu, yang paling besar pahalanya ialah apa yang engkau berikan kepada istrimu.” (HR. Bukhari Muslim)

Dari hadis diatas dijelaskan bahwa harta yang diberikan (nafkahkan) kepada keluarganya, lebih utama daripada didermakan harta bendanya untuk perjuangan Islam. Jadi bagaimana sekiranya terdapat isteri yang sering ditinggalkan suaminya dengan alasan dakwah, sedangkan kebajikan anak-anak dan isterinya tidak dijaga dengan baik? Rasulullah SAW memang seorang tokoh pendakwah yang teragung sepanjang zaman, akan tetapi baginda sering memberikan perhatian kepada keperluan dan kebajikan isteri-isteri baginda.

Begitu besar perhatian Rasulullah SAW, terhadap hak-hak kaum wanita, sehinggakan baginda memberitahu kepada kaum lelaki cara yang terbaik untuk memuliakan seorang wanita.

Perlu diketahui oleh para suami bahawa nafkah yang mereka berikan kepada keluarga mereka tidaklah sia-sia di hadapan Allah SWT. Bahkan nafkah itu akan dicatat sebagai amalan sedekahnya, sebagaimana hadit dari Abu Mas’ud Al-Anshari dari Nabi Muhammad SAW, beliau bersabda:

 “Apabila seorang muslim memberi nafkah kepada keluarganya dan dia mengharapkan pahala dengannya maka nafkah tadi dianggap sebagai sedekahnya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Bahkan satu suapan makan yang diberikan oleh seorang suami kepada isterinya dianggap sebagai suatu sedekah. Demikian disabdakan Nabi Muhammad pada shahabat beliau, Sa’ad bin Abi Waqqash:

Loading...

 “Dan apa pun yang engkau nafkahkan maka itu dianggap sebagai sedekah bagimu sampaipun suapan yang engkau berikan ke mulut istrimu.” (HR. Al-Bukhari)

Dalam riwayat Muslim disebutkan:

 “Tidaklah engkau menafkahkan satu nafkah yang dengannya engkau mengharap wajah Allah kecuali engkau akan diberi pahala dengannya sampaipun satu suapan yang engkau berikan ke mulut isterimu.”.

MasyaAllah, tidak sanggup bagi baginda Rasulullah SAW untuk menjadikan kaum hawa mangsa dari sikap suami mereka yang tidak bertanggungjawab.

Beruntung sekali bagi seorang isteri yang memiliki suami yang pemurah dan tidak berkira kepada diri mereka. Rasulullah SAW merupakan seorang suami yang paling pemurah kepada isteri-isteri baginda, juga kepada sahabat dan kaum keluarganya. Sikap pemurah Rasulullah SAW menjadikan isteri-isteri baginda semakin mencintai dan menyayangi baginda.

sementara itu…


Bayi yang baru dilahirkan sudah pasti kita ketahui agak lemah antibodi da ketahanan, setiap bayi mempunyai tahap ketahanan badan tidak sama dengan bayi lain.

Ketika ini mereka mudah terdedah kepada jangkitan seperti kuning, ruam dan sebagainya, namun, apa yang dikongsikan kali ini pula adalah cara penjagaan bayi yang sering orang ramai lakukan, iaitu membasuh najis bayi mengunakan tisu basah.

Loading...

Kenapa dengan menggunakan tisu basah? bahaya ker? jom kita baca pengalaman ibu ini yang dikongsikan oleh page Info Ibu Hamil .

Assalamualaikum admin hari ni sy nak share pengalaman sy..ni anak sy yg pertama..umur dah 2 bulan 9 hari..baby boy..anak sy ditahan wad dah 2 hari kerana kencing kotor berpunca dari wet tissue..

Saya: Doktor..macamman anak saya boleh kena kencing kotor?? Berpunca pada mase saya pregnant kan dye ke?? Sebab masa saya pregnant kan dye saya ada kne kencing kotor sekali tapi xde makan ubat..then next apointment da xde dah kencing kotor saya tu..

Doktor pakar: Bukan puan..sebenarnya berpunca dari ibu2 mengunakan wet tissue masa bersih kan najis baby..

Saya: Wet tissue??? Wet tissue kn mmg khas untuk baby?? Maaf ye bagi saya macam x masuk akal je?? Saya siap pakai jenis untuk sensitif skin yg ade vitamin E dan aloe vera lagi..xkan lah itu puncanya??

Doktor pakar: Ye puan..puan dengar memang macam x masuk akal taip itu lah hakikatnya dan kesilapan ibu2 kite skarang ni..jarang kes macam ni berlaku..sebab dye tengok pd antibody baby dan juga pada masa umur berapa start guna kan wet tissue tu..kegunaan wet tissue ni x elok sbenarnya..

Loading...

1. Wet tissue mengandungi banyak cemical.

2. Kita tak tahu sama ade wet tissue ni bersih atau tidak kerana dye buat dari kilang..kita x tau macam mana proses wet tissue ni..

3. Puan juga bley tgk pd wet tissue punya MFG date dan EXP date..contoh kalo dye buat 2016 tp tahan smpai 2019..so kuman yg ade pd wet tissue tu kte x tau brape bnyk yg trdedah di kilang mase dye pack tissue ni..so germs yg ade dah terperap sgt lama pd tissue tu..dan bwk pd baby..

Kes mcm ni memang jarang dgr..tapi jika puan gunakan wet tissue mase bersihkan najis baby mmg sangat tak bagus kerana kuman x hilang lagi pade kemaluan baby..ye puan nmpk bersih bila najis dah xde..tp kuman masih ade..lepas tu puan pakai kn dye pampers dan kuman dari wet tissue dan kuman najis tu dah terperap dekat pampers baru baby mase pakaikan dye..

Jadi bila baby kencing, kuman tu boleh merebak dalam kemaluan baby ye..sebab bila pampers lencun baru puan tukar..sebernarnye x bagus juga pakai pampers ni sebab tu org dulu2 dye pakai lampin dan cuci najis baby dgn air yang mengalir..bukan saya kata pampers x bole pakai still bole pakai lagi tapi kena basuhlah kemaluan baby stiap kali tukar pampers..kalo x cuci dgn air yg mengalir itu lah punca baby ade kuman..

Lagi bagus cuci dengan sabun..kita yang dewasa ni pon cuci bila kencing n buang air besar..baby pon same sebenarnya kena cuci..tapi banyak ibu ambil mudah sebab tu bole kena kencing kotor..nak pakai wet tissue bole..tapi bukan pada kemaluan baby ye puan..sbb baby to sensitive antibody baby masih x kuat macam orang dewasa..seelok eloknya memang cuci dgn air mengalir lebih baik dari guna tissue atau wet tissue..kalo lmbt puan rawat boleh menyebabkn buah pinggang baby rosak ye..

Kita penat angkat baby stiap kali nk cuci najis xpe sbb baby masih depan mata..jgn kita penat mananggung rindu bila dye dah tiada..nnt kita x bole maaf kn diri kita atas kesilapan yg kita nmpk remeh..yg remeh tulh bole jd serius..ajal mmg ditgn tuhan tp kita syg kn anak mesti kita nk anak sihat dan yang terbaik untuk dye..

Mencegah lebih baik dari merawat..

Doakan anak saya membesar dengan sihat dan cepat sembuh ye..

Kredit kepada Muhammad Darwisy Hurairah

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *