Seorang Lelaki Mendengar Tangisan Bayi Datang Dari Paip Di Bilik Air Dan Apabila Pasukan Bomba Berjaya Memotong Paip Itu Semua Orang Terkejut Dan Sedih!

Seorang Lelaki Mendengar Tangisan Bayi Datang Dari Paip Di Bilik Air Dan Apabila Pasukan Bomba Berjaya Memotong Paip Itu Semua Orang Terkejut Dan Sedih!

Seorang lelaki mendengar tangisan bayi datang dari paip di bilik air dan apabila pasukan bomba berjaya memotong paip itu semua orang menangis melihatnya!

Pada suatu hari seorang penghuni pangsapuri berbangsa Thailand terdengar sayup-sayup bunyi tangisan bayi dari arah paip bahagian atas siling bilik airnya. Dia yang tinggal di tingkat tiga pangsapuri itu berasa gementar apabila terdengar tangisan itu. Hatinya berkata-kata bagaimana ada suara bayi menangis dari paip itu?

Selepas mendengar tangisan bayi itu lagi baharulah dia pasti tangisan itu benar-benar datang dari arah paip berkenaan lalu dia pun menghubungi polis. Pasukan penyelamat datang ke rumahnya dengan segera dan memotong paip tersebut.

Apabila mereka melihat seorang bayi yang sedang menangis di dalam paip tersebut, semua orang menjadi terkejut dan terlalu marah. Siapa sangka ada bayi di dalam paip itu!

Loading...

Banyak persoalan yang bermain difikiran mereka.

  • Siapakah yang telah membuang bayi tersebut?
  • Bagaimana bayi itu berada di dalam paip?
  • Sudah berapa lama bayi berkenaan tersepit di dalam paip itu?
  • Apakah sebabnya bayi itu dibuang di dalam paip itu?

Doktor melakukan pemeriksaan terhadap bayi itu dengan pantas dan menghantar bayi malang itu ke hospital untuk rawatan lanjut.

Kasihan bayi tersebut, dia mengalami sedikit gegaran di bahagian kepala.

Loading...

Polis yang bergegas ke tempat kejadian untuk menjalankan siasatan walau bagaimanapun tidak dapat menangkap suspek kerana penghuni di tingkat atas sudah tidak ada dan rumahnya sudah kosong.

Sebak, sayu, sedih melihat nasib yang menimpa bayi ini. Apalah dosanya sehingga dia diperlakukan begitu. Semoga bayi ini akan mendapat perlindungan yang sewajarnya dan orang yang tidak bertanggungjawab itu segera di tangkap polis!

Sumber: Good Times

.

Pelik Tapi Benar! Inilah Negara² Yang Tidak Menganggap Tahun Depan Adalah Tahun 2018..!

Loading...

Tahun berapa sekarang? Persoalannya tidak semudah itu. Manusia mencipta kalendar untuk mengukur masa. Tetapi masa tidak bertahan lama, tidak dapat ditangkap, dan titik undur tidak dapat ditandakan. Itulah saat bermulanya kerumitan. Bagaimana untuk mencari permulaan? Di mana untuk dikira? Dan dengan apa langkah?

Banyak lagi kalendar wujud hari ini, bahkan ada yang telah beratus tahun dicipta.

Kebanyakan negara di dunia mengikut kalendar Gregorian. Ia diperkenalkan oleh Pope Gregory XIII sebagai ganti kalendar Julian. Perbezaan antara 2 kalendar hari ini ialah 13 hari, dan ia meningkat 3 hari setiap 400 tahun. Itulah sebabnya terdapat percutian seperti Tahun Baru Lama: Tahun Baru mengikut kalendar Julian, dan sesetengah negara masih merayakannya. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang mengabaikan Tahun Baru.

Kalendar Gregorian diperkenalkan pada tahun 1582 di negara-negara Katolik, dan secara beransur-ansur berkembang ke negara-negara lain. Menurutnya, pada 1 Januari, tahun 2018 akan bermula.

Thailand

© Deerphoto

Di Thailand, 2018 akan menjadi tahun 2561 (mengikut kalendar Gregorian). Secara rasmi, Thailand mengikut kalendar lunar Buddha, di mana kronologi bermula daripada saat Buddha mencapai nirvana.

Walau bagaimanapun, mereka juga menggunakan kalendar Gregorian. Pengecualian sering dibuat untuk orang asing, dan tarikh barang dan dokumen ditulis menurut kalendar ini. Kalendar Buddha juga digunakan di Sri Lanka, Kemboja, Laos, dan Myanmar.

Ethiopia

© jackmalipan

Di Ethiopia, 2018 akan menjadi tahun 2011. Kalendar Ethiopia adalah 8 tahun ke belakang berbanding kalendar biasa.

Selain itu, ia mempunyai 13 bulan dalam setahun. 12 bulan mempunyai 30 hari, dan yang terakhir adalah sangat pendek, hanya 5 atau 6 hari bergantung kepada sama ada tahun lompat atau tidak. Juga, hari mereka tidak bermula pada tengah malam tetapi pada waktu matahari terbit. Kalendar Ethiopia berdasarkan pada kalendar purba Alexandria.

Pakistan

© sakhanphotography

Di Pakistan, 2018 akan menjadi tahun 1439. Kalendar Islam digunakan untuk menentukan tarikh cuti keagamaan dan sebagai kalendar rasmi di sesetengah negara Islam. Kronologi ini bermula daripada Hijrah, tarikh Nabi Muhammad dan Muslim pertama berhijrah ke Madinah (622 AD).

Hari ini bermula pada waktu matahari terbenam, bukan pada tengah malam. Permulaan sebulan ialah hari apabila bulan sabit pertama muncul selepas bulan baru.

Tempoh setahun dalam kalendar Islam adalah 10-11 hari kurang daripada tahun solar, dan bulan bergerak berhubung dengan musim. Bulan-bulan yang pada musim panas akan berlaku pada musim sejuk selepas beberapa waktu dan sebaliknya.

Iran

© javarman

Di Iran, 2018 akan menjadi tahun 1396. Kalendar Parsi, atau kalendar Hijriah Suria, adalah kalendar rasmi di Iran dan Afghanistan. Kalendar solar astronomi ini dicipta oleh sekumpulan ahli astronomi termasuk penyair terkenal Omar Khayyam.

Kronologi bermula daripada hijrah seperti kalendar Islam, tetapi ia juga berdasarkan pada tahun suria, itulah sebabnya bulan-bulan tetap pada musim yang sama. Minggu bermula pada hari Sabtu dan berakhir pada hari Jumaat, dan hari-hari terakhir adalah hari tanpa kerja.

India

© Radiokafka

Di India, 2018 akan menjadi tahun 1939. Kalendar nasional India yang disatukan telah dicipta dan diperkenalkan pada tahun 1957. Ini berdasarkan pengiraan Saka Era, sistem kronologi kuno yang tersebar luas di India dan Kemboja.

Terdapat juga kalendar lain di India yang digunakan oleh pelbagai bangsa dan suku. Ada yang memulakan kronologi daripada tarikh kematian Krishna (3102 SM); yang lain berdasarkan zaman Vikram pada tahun 57; kumpulan ketiga, menurut kalendar Buddha, memulakan kronologi daripada tarikh kematian Gautam Buddha (543 AD).

Jepun

© sepavone

Di Jepun, 2018 akan menjadi tahun 30. Di Jepun, terdapat 2 kronologi yang ada: satu bermula dengan kelahiran Kristian dan tradisional. Ini adalah berdasarkan tahun-tahun pemerintahan maharaja Jepun. Setiap maharaja memberikan nama semasa zaman pemerintahan mereka: moto pemerintahannya.

Bermula dari tahun 1989, terdapat “era keamanan dan kedamaian,” dan takhta kepunyaan Kaisar Akihito. Masa terdahulu –Enlightened World – berlangsung selama 64 tahun. Di kebanyakan dokumen rasmi, 2 tarikh digunakan: satu menurut kalendar Gregorian dan satu mengikut era semasa di Jepun.

China

© sepavone

Di China, 2018 akan menjadi tahun 4716. Kalendar Cina digunakan di Kemboja, Mongolia, Vietnam, dan negara-negara Asia yang lain. Kronologi bermula daripada tarikh Maharaja Huangdi memulakan pemerintahannya pada tahun 2637 SM.

Kalendar adalah kitaran berdasarkan pada kitaran astronomi dari Musytari. Dalam masa 60 tahun, Musytari mengelilingi Matahari 5 kali, dan itu adalah 5 unsur kalendar China. Satu bulatan Musytari di sekitar Matahari mengambil masa 12 tahun. Tahun-tahun ini dinamakan sempena nama haiwan. 2018 (Gregorian) akan menjadi Tahun Anjing.

Korea Utara

© davidwills

Di Korea Utara, 2018 akan menjadi tahun 107. Kalendar Juche telah digunakan di Korea Utara sejak 8 Julai 1997, bersama dengan kronologi kelahiran Kristian. Kalendar bermula pada tahun 1912, tahun kelahiran Kim Il-sung, pengasas Korea Utara dan presiden kekal negara itu. Tahun kelahirannya adalah tahun 1; tiada tahun 0 pada kalendar ini.

Apabila menulis tarikh, kedua-dua kalendar digunakan. Tahun kalendar Gregorian ditulis dalam kurungan sebelah tahun mengikut kalendar Juche.

Sumber: Brightside

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *